h1

EXOSICIÓ La imatge de la química. Destapa-la!

11 Novembre, 2011

Cartel Quimica baja

La imatge de la química. Destapa-la!
Del 17/11/2011 al 08/01/2012
Sala de la Muralla/CM Rector Peset

Inauguració: dijous, 17 de novembre a les 20.00 hores
Tel. 963166000/Plaça Forn de Sant Nicolau, 4/46001 Valencia

Exposició que invita l’espectador a reflexionar sobre les causes i les conseqüències de la percepció social negativa que ha tingut –i encara té– la química. Tot i l’esforç que en aquests dos-cents darrers anys han realitzat els científics per mostrar la química com a font de coneixement, de salut, de confort i de benestar, el terme s’associa popularment amb verins, substàncies perilloses, armes, pol•lució mediambiental o fins i tot amb l’alquímia, la bruixeria i els científics bojos. L’exposició presenta trenta imatges procedents de l’art, la premsa, la publicitat o la literatura acadèmica, agrupades en cinc seccions que tracten diferents àmbits de la química.

La imatge visual. Perspectives, és un apunt sobre la imatge pública de la química, i està basada en el treball The Public Image of Chemistry, editat per Joachim Schummer,
Bernadette Bensaude-Vincent i Brigitte Van Tigelen (Singapore et al., World Scientific, 2007).. Comprendre els missatges socioculturals que hi ha implícits i el context històric de determinats estereotips visuals amb què es retrata la química, permet conèixer les associacions negatives que comporten.

Medi ambient i energia La química ha canviat irreversiblement la nostra manera de viure, i difícilment renunciariem ara als èxits assolits. Els químics s’involucren en la recerca de solucions energètiques innovadores de major rendiment i menor impacte mediambiental, però el públic els relaciona amb el deteriorament de l’ecosistema i del planeta.

Salut, higiene i aliments, destaca alguns dels molts èxits aconseguits en la
creació de compostos d’aplicacions beneficioses que en la interfase amb el públic passen a ser meres substàncies tòxiques i portadores de malalties.

Nous materials, presenta l’evolució de la tecnologia, els teixits, els esports i els materials que utilitzem diàriament, gràcies a la síntesi de nous productes. Tanmateix, s’observa que el protagonisme de la química en aquests derivats d’última generació, i amb propietats abans impensables, als quals difícilment renunciarem, es fa més palès quan esdevenen contaminants…

Premsa i campanyes d’imatge destaca que ‘química’ pot ser aquella cosa, intangible, abstracta, que subjau en una bona relació o fusió, una cosa que combina bé, encara que s’utilitza també molt sovint amb connotacions negatives.

Enguany, l’any 2011, en el qual es commemora el centenari de la concessió del premi Nobel de química a Marie Sklodowska-Curie, ha estat declarat Any Internacional de la Química en un nou i necessari esforç per acostar aquesta ciència a la societat.

Organitza: Universitat de València- CM Rector Peset i Facultat de Quimica
Hi col•labora: Vicerectorat de Cultura, Igualtat i Planificació, UV
Vicerectorat d’Investigació i Política Científica, UV
Càtedra de Divulgació de la Ciència i Secció Territorial de València de la Reial Societat Espanyola de Química

Deixa un comentari